Sindromul antibiotic – Disbioza intestinală
Ce este disbioza intestinală?
Atunci când flora intestinală patologică conține bacterii nesănătoase mult peste limitele normale și apare o creștere alarmantă a ciupercii microscopice Candida Albicans, intestinul își deteriorează capacitatea de digestie și întregul organism este afectat. Starea de inflamație intestinală în care digestia nu se face corect, ci se produc și multe reziduuri toxice care sunt absorbite în sănge, datorită modificării florei din intestin, se numește disbioză.
Ca urmare a tratamentelor cu antibiotice se reduce mult numărul bacteriilor din flora normală care ajută la digestie. De remarcat o singură pastilă de antibiotic poate distruge între 20 și 60 % din bacteriile sănătoase, iar efectul patologic al unei cure de 3-5 zile de antibiotic, poate avea repercursiuni asupra florei intestinale pe o durată de mai multe luni.
Majoritatea pacientilor primesc astfel de antibiotice în spitale sau la dispensare si este de asteptat ca aceste tratamente sa provoace dezvoltarea candidei. Candidoza nu este singurul efect secundar al tratamentului cu antibiotice si antibioticele nu sunt singurele medicamente care determină astfel de probleme. Medicamentele folosite în chimioterapie, medicamentele antiinflamatoare steroidiene si alte terapii medicamentoase de lunga durata au tendinta de a ucide sau de a suprima bacteriile intestinale naturale și astfel parazitii și bacteriile daunatoare încep sa puna stapânire pe organism. În sutele de cazuri studiate am constatat că aceasta afectiune (disbioza), nu apare în mod natural ci este produsă de consumul de medicamente.
Din experiența clinică...
Am depistat cazuri disperate în care simptome de oboseală accentuată, astenii care au fost declanșate de consumul de antibiotice deoarece intestinul își deteriora capacitatea de a absorbi mineralele și vitaminele necesare din alimente.
Cazuri de infecții urinare sau respiratorii care au fost tratate repetat cu antibiotice, au dus la simptome generalizate (boli autoimune, alergii, infecții virale, o imunitate extrem de scăzută și recidivarea frecventă a infecțiilor).
Ca medic specializat și în ozonoterapie, am tratat de asemenea și multe cazuri în care disbioza acționează direct asupra oaselor coloanei vertebrale. Antibiotice administrate pentru infecții urinare sau pentru helicobacter pilori de exemplu, pot declanșa o criză de lumbago sau de hernie de disc. Hiperaciditatea metabolică în aceste cazuri este consecința devastatoare a disbiozei intestinale.
Am ajuns de asemenea la concluzia ca, în cazul copiilor si sugarilor, combinatia dintre hranirea cu lapte de vaca pasteurizat si disbioza indusa de antibiotice reprezinta principala cauza a frecventelor infectii respiratori si a otitelor de care sufera.
În prezent autoritatile sanitare insista ca laptele sa fie pasteurizat, iar medicii prescriu antibiotice fara cele mai elementare precautii. Acesta este motivul pentru care consider că infecțiile respiratorii repetate, astmul bronsic si majoritatea infectiilor copilariei sunt boli predominant iatrogenice.
Lista afecțiunilor declanșate de disbioza provocată de antibiotice este foarte lungă și cuprinde infecțiile recurente, dereglări ale somnului și ale sistemului nervos, dureri osteo-articulare, alergii diverse, boli autoimune, boli digestive cum sunt intoleranța la gluten sau lactoză, colite, ulcere, osteoporoză, migrene și multe altele. De fapt aceste efecte adverse sunt menționate pe prospectele antibioticelor, dar în cele mai multe cazuri se pacienții primesc tot antibiotice.
Tratament natural al infecțiilor și al disbiozei intestinale.
Am administrat cu foarte bune rezultate:
Argint Coloidal |
Doza zilnică uz intern: Adulţi, 1-2 linguriţe de 3 ori / zi între mese. Copii, 1 linguriţă de 3 ori / zi între mese. Se ia cu o linguriță de plastic. Uz extern: Se aplică picături în ochi, gargară sau comprese direct pe plăgi, postoperator, arsuri, eczeme sau infecţii ale pielii. |
Tinctură de Nuc cu Scorțișoară și Pelin |
|
Soluție Lugol (solutie apoasa de iod iodurat 15 %) |
Administrare: Puneti intr-un pahar cu apa o lingurita de zeamă de lămâie, dupa care adaugati 2 picaturi de Lugol si amestecati bine. Bautura trebuie sorbita de-a lungul unei mese. Se iau 3 pahare (in total 6 picături / zi) timp de 3 saptămâni. |
Soluție Lugol (solutie apoasa de iod iodurat 3 %) |
Administrare: Puneti intr-un pahar cu apa o lingurita de zeamă de lămâie, dupa care adaugati 10 picaturi de Lugol si amestecati bine. Bautura trebuie sorbita de-a lungul unei mese. Se iau 3 pahare (in total 6 picături / zi) timp de 3 saptămâni. |
Terapia cu Ozon |
Se fac perfuzii intravenoase, 3-4 zile consecutiv în infecțiile acute și 1-2 perfuzii pe săptămână, în infecțiile cronice și recidivate. |
Rolul de protecție al florei intestinale.
Flora intestinala naturala, bazata în principal pe lactobacterii, ne ajuta la digerarea si absorbirea alimentelor, dar ne si protejeaza împotriva bacteriilor dăunatoare, care altfel duc la fenomene de fermentație și putrefacție digestivă sau ar putea provoca intoxicatii alimentare. Cu o floră intestinala sanatoasa ar fi nevoie de milioane de bacterii de salmonella pentru a provoca o infectie; dar din cauza disbiozei, doar câteva zeci de bacterii de salmonella sunt suficiente.
Din cauza disbiozei cronice, peretii intestinali se inflameaza aparând ulcere, apendicita, malabsorbtie si boala lui Crohn; si pe masura ce membrana intestinala se erodeaza, pacientul dezvolta multiple alergii alimentare, artrita si boli autoimune. Pe lânga candida, si alti agenti patogeni si paraziti invadeaza acum fluxul sanguin si diferite organe. Aceasta invazie slabeste sistemul imunitar, astfel încât oamenii devin predispusi la infectii frecvente sau chiar cronice. În mod obisnuit, acestea sunt tratate cu si mai multe antibiotice – fapt ce nu face altceva decât sa intensifice simptomele.
Descoperirea doctorului Orian Truss
În 1953, într-un spital din Alabama, SUA, dr. Orian Truss a descoperit efectele devastatoare ale antibioticelor. În timpul unei vizite prin saloane, Truss a fost intrigat de un barbat slab, aparent în vârsta si care era evident pe moarte. Acesta avea în jur de patruzeci de ani si se afla în spital de patru luni. Nici un specialist nu reusise sa îi puna un diagnostic. Din curiozitate, Truss l-a întrebat pe pacient când s-a simtit bine ultima data. Omul a raspuns ca se simtise bine pâna în urma cu sase luni, când se taiase la un deget. Medicul pe care îl consultase îi prescrise niste antibiotice pentru rana. La scurt timp dupa aceea, a facut diaree si starea lui de sanatate s-a deteriorat. Truss mai întâlnise cazuri de diaree provocata de antibiotice. Era cunoscut faptul ca ciuperca de candida se dezvolta în special în corpul pacientilor mai slabiti, dar Truss se întreba daca nu cumva, de data aceasta, lucrurile au evoluat în sens invers – adica, în loc sa se instaleze într-un organism deja slabit, sa fi fost chiar candida cea care a provocat de fapt slabirea organismului. Truss citise ca solutia de iodura de potasiu poate fi utilizata pentru a trata infectia de candida, asa ca a administrat pacientului sase pâna la opt picaturi de solutie Lugol de patru ori pe zi, timp de trei saptamâni si în scurt timp pacientul a fost vindecat.
Curând dupa aceea, dr. Truss a avut o pacienta cu nasul înfundat, cu dureri de cap, vaginita si depresie severa. Spre uimirea lui, toate problemele ei s-au rezolvat imediat ce a fost tratata pentru candida. Ceva mai târziu, el a vazut o pacienta care avusese schizofrenie timp de sase ani si fusese supusa la sute de tratamente cu electrosocuri si la doze masive de medicamente. El a început tratarea alergiilor femeii cu un remediu pentru candida. În curând ea s-a recuperat psihic si fizic si si-a pastrat starea de bine si dupa încheierea tratamentului.
Din acel moment, el si-a tratat pacientii împotriva candidei la cel mai mic indiciu al prezentei acesteia. Multi dintre pacientii sai s-au recuperat în mod remarcabil, vindecându-se de boli din cele mai neobisnuite, inclusiv probleme menstruale, hiperactivitate, probleme de învatare, autism, schizofrenie, scleroza multipla si boli autoimune, cum ar fi boala lui Crohn si lupusul eritematos.
Alte boli iatrogenice: bolile autoimune si astmul
O multime de boli autoimune, printre care si psoriazisul, lupusul eritematos si pancreatita au fost asociate cu disbioza. Când sunt recomandate remedii care „leaga“ endotoxinele bacteriene, de obicei starea bolnavilor se îmbunatateste. În plus, bolile autoimune s-au dovedit a fi legate de micoplasme sau nanobacterii care încep sa se dezvolte din globulele rosii bolnave în prezenta unor substante chimice toxice si a candidei sistemice. Cu cât sistemul imunitar este mai slab, cu atât mai mult se dezvolta aceste micoplasme în forme bacteriene si, în final, în forme fungice. Acestea au fost gasite în toate bolile autoimune, în toate formele de cancer si în cazurile de SIDA.
Antibioticele sunt, de asemenea, o cauza importanta a astmului bronsic. Potrivit unui studiu, copiii carora li s-au administrat antibiotice cu spectru larg de actiune, au de noua ori mai multe sanse de a suferi ulterior de astm. O cercetare recenta a confirmat faptul ca disbioza este principala cauza a astmului.
Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu, provoaca infectii grave la pacientii spitalizati. S-a constatat ca nu numai stafilococul auriu, dar si alte infectii sunt favorizate foarte mult atunci când apar în asociere cu candida. Cum înmultirea în exces a candidei este un rezultat firesc al tratamentului standard din spitale, este usor de înteles de ce stafilococul auriu este atât de letal în spitale.
O situatie similara apare si în cazurile de SIDA. Oamenii nu mor din cauza virusului care produce SIDA, ci din cauza infectiilor bacteriene si micoplasmatice favorizate de candida sau de ciuperci. Faza terminala în cazul bolii SIDA este aceeasi ca si în cazul cancerului. Este numita casexie, o stare de slabiciune profunda a organismului cauzata în principal de cresterile fungale. Solutia Lugol de iod si alte fungicide sistemice ar trebui sa faca minuni în aceste situatii. În prezent, MMS, o solutie cu 28% clorura de sodiu, câstiga tot mai multa teren, fiind acceptata ca un remediu antimicrobian eficient. Toate acestea arata ca disbioza si candida produse de antibiotice nu sunt probleme izolate si relativ inofensive, asa cum profesia medicala prefera sa creada, ci mai degraba sunt cauza fundamentala a celor mai multe dintre bolile moderne.
Ce putem face pentru a ne proteja ?
Există antibiotice care nu dezechilibrează flora, cum ar fi Argintul coloidal. Argintul coloidal este cel mai puternic antibiotic și este natural, putând fi administrat chiar și la noi născuți, la gravide sau la mame care alăptează. Este cel mai eficient distrugător al germenilor, viruşilor şi fungilor cunoscut până acum. S-a descoperit ca este atât un remediu, cât şi o metodă de prevenire a răcelii, gripei, a tuturor infecţiilor şi fermentatiilor datorate bacteriilor, fungilor sau viruşilor. S-a raportat faptul că reduce rapid inflamaţia şi induce o vindecare mai rapidă. Un antibiotic artificial distruge, în medie, 6 tipuri de microbi, pe când se cunoaşte faptul că argintul coloidal distruge peste 650 de tulpini de microorganisme fără nici un efect secundar nociv şi fără a fi toxic. |
Ozonul, terapia cu ozon – oxigen, se poate administra intravenos sau inhalator (mai ales la copii sau în cazul afecțiunilor respiratorii). Ozonoterapia intravenoasă este un tratament sigur, fără efecte secundare nedorite ce stimulează funcţia imunitară, creşte nivelul de oxigen disponibil pentru ţesuturi şi distruge multe tipuri de bacterii, viruşi, fungi şi celule tumorale. |
Alte modalităti naturale de a învinge infecțiile bacteriene, micotice sau virale sunt uleiurile volatile din plante aromate (Cimbru, Lavandă, Salvie, Oregano, Rosmarin), tinctura de Propolis și slouțiile care conțin Iod (Lugolul sau Tinctuta de Nuc Verde și Nuc Negru). |
Daca tratamentul cu antibiotice este absolut necesar, trebuie sa luati în acelasi timp si un fungicid natural, cum ar fi usturoiul proaspat, si unele probiotice ca varza murata inainte de a consuma alimente ce contin carbohidrati sau lactate. Acest lucru va preveni cele mai multe boli care sunt cauzate de modul neglijent în care sunt administrate antibioticele. |
Dr. Ovidiu Chiș
Centrul Medical Ayurveda Sibiu