Interviu cu Dr. Ovidiu Chiș

13.08.2014 21:32

Interviu cu Dr. Ovidiu Chiș

medic consultant ayurveda și medicină holistică,

specialist sănătate publică și management

 

Reporter (A.M.):

1. Domnule doctor, este un moment jubiliar, împliniți 10 ani de când în august 2004, ați inaugurat împerună cu Dr. Adriana Alexandru, prima clinică ayurveda din România. Am dori să cunoaștem motivația pentru care ați dezvoltat acest centru medical.

Clinica din Sibiu este un centru medical de avangardă, care își propune să ofere pacienților o experiență complet diferită față de cea din spitale sau dispensare. Este un centru de medicină holistică, deci considerăm că omul contează atât fizic, cât și emoțional și mental. Astfel integrate, terapiile naturale devin și mai eficiente, deoarece există și o cunoaștere a cauzelor bolii. Tratamente noastre sunt aduse cu multe eforturi din India sau de oriunde a existat o sursă de inspirație autentică.

2. Unde se încadrează ayurveda între celelalte terapii și cum a luat naștere?

Ayurveda este medicina străveche de pe această planetă, a cărei origini se pierde în negura timpurilor. Primele texte scrise referitoare la Ayurveda au apărut acum 4000 de ani, dar cunoştinţele sunt cu mult mai vechi, fiind transmise pe cale orală.

3. Ayurveda face parte din medicina alternativă sau este ea însăși un mod de viață?

Eu nu o numesc medicină alternativă, ci medicină naturală holistică. Nu consider natura o alternativă, ci o ramură principală a medicinei, cel puţin aşa ar trebui să fie şi sper că va redeveni, pentru că să nu uităm că medicina are bazele în remediile pe care le găsim în natură. Aşa cum ai spus, ayurveda este ea însăşi un mod de viaţă, atunci când alegi calea armoniei şi stilul de viaţă sănătos.

4. Am văzut că aveți foarte multe filme documentare, broșuri informative, articole și publicații pe internet. Ați investit mult timp pentru a educa pacienții.

Da, informația înseamnă puterea de a alege mai binele în locul binelui. Pacienții în clinica noastră sunt ghidați să înțeleagă ceea ce a determinat afecțiunea pe care o au și să cunoască mecanismele vindecării în cazul curelor de detoxifiere sau a diverselor proceduri medicale. Am editat peste 40 de filme documentare de 10-15 minute fiecare, am pubicat o carte de alimentație și diverse broșuri, pentru a învăța oamenii să trăiască mai sănătos, iar pacientul primește un pachet de recomandări ayurveda, ce cuprinde informații complete despre terapiile indicate și modul în care se pot realiza, despre remediile și medicamentele naturale precum și modul lor de preparare sau de unde le poate cumpăra, indicații scrise pentru alimentație, cure speciale și rețete cât și recomandări sau exerciții pentru terapia stresului.

5. Cât de importantă este alimentația atât ca stil de viață cât și în vindecare?

Ar trebui să ne alegem cu înțelepciune ceea ce mâncăm, pentru că nimic nu este mai adevărat decât dictonul: ”ești ceea ce mănânci”. Oamenii înghit tot ceea ce văd și se miră că se îmbolnăvesc. Mulți dintre pacienții mei aleg să fie vegetarieni și sunt uimiți de rezultatele noului stil de viață. Eu am ales această alimentație sănătoasă acum peste 20 de ani și de atunci nu am mai mâncat carne sau pește și am evitat alimentele nesănătoase, chimizate sau excesiv prelucrate industrial. In documentarele mele am explicat de ce nu e bine să mâncăm carne și cum uciderea animalelor pentru a mânca, este la om un moft gustativ, nu o necesitate, așa cum creșterea animalelor pentru sacrificare este o exploatare nemiloasă a altor ființe.

6. Ce beneficii poate aduce ayurveda în viața unui necunoscător?

În primul rând, Ayurveda dezvăluie natura umană prin identificarea tipului constituţional, atât fizic, cât şi mental-emoţional. Odată cunoscute aceste trăsături individuale constituţionale, putem să ne armonizăm cât mai bine cu mediul în care trăim, folosind cunoştinţele medicale ayurveda, ca noţiuni de autotratament şi de prevenire a dezechilibrelor.

7. Ce înseamnă vata, pita, kapha în regimul ayurvedic? Cum se aplică?

Aceste trei principii biologice guvernează toate activităţile în structurile vii sau nevii, ele fiind noțiuni calitative, specifice doar medicinei ayurveda. Cele trei dosha definesc tipul constituțional și calitățiile remediilor și sunt o exprimare exactă a caracteristicilor dezechilibrelor care conduc la îmbolnăvire. Intr-o formă ușor modificată au fost preluate și de alte sisteme medicale (ex: cele 4 umori corporale din medicina hipocratică sau cele 5 elemente din medicina chineză).
Vata Dosha este principiul mişcării în organismele vii. Acest principiu biologic dirijează transferul de substanţe, este sursa tuturor mişcărilor corpului şi cauzează toate schimbările subtile din metabolism. Pitta Dosha este principiul biologic al metabolismului, al transformării energiei, arderii, combustiei, fiind energia corporală a căldurii. Toate procesele corporale se desfăşoară cu ajutorul energiei.
Kapha Dosha este principiul biologic al structurării, susţinerii, inerţiei. Asigură rezistenţa şi rigiditatea corpului, leagă elementele în corp şi hrăneşte, furnizând material pentru structura fizică; are un rol de protecţie, coeziune, menţinere şi refacere a structurilor care altfel, sub acţiunea celorlalte două principii, s-ar distruge.
Spre exemplu când Vata Dosha este dezechilibrată, rezultă un exces de catabolism, ceea ce înseamnă deteriorarea, uscarea şi îmbătrânirea corpului. Când anabolismul este mai mare decât catabolismul, rezultă o rată crescută a revigorării, creşterii şi reparării organelor şi ţesuturilor, dar excesul de Kapha Dosha creşte rata anabolismului şi poate duce la tulburări ca obezitate. Excesul de Pitta Dosha duce la inflamație şi slăbeşte corpul datorită arderilor excesive, a intoxicaţiilor şi infecţiilor.
Odată stabilit diagnosticul constituţional de bază al individului considerat sănătos, cât şi diagnosticul bolii, ca urmare a perturbării acestor trei principii (Vata, Pitta şi Kapha) şi combinarea lor cu diferitele ţesuturi ale corpului, terapia în Ayurveda realizează o normalizare a acestor perturbări, astfel ca pacientul să ajungă la starea de echilibru a tipului său constituţional, stare ce caracterizează sănătatea.

8. Care este principiul de bază care guverneză tratamentul ayurvedic?

Sistemul medical Ayurveda urmăreşte ca, înainte de a trata o boală, să îi descopere cauza.
Pe baza tipului constituţional, dar şi în funcţie de dezechilibrele existente, alcătuim un tratament, un stil de viață și un regim alimentar care să suplimenteze calităţile deficitare. Spre exemplu tipul constituţional Vata Dosha, caracterizat de calităţile de rece, uşor şi uscat, având corpul subţire, circulaţia slabă în extremităţi şi pielea preponderent uscată, are nevoie pentru a se echilibra, de alimente cu efect încălzitor, nutritiv şi hidratant.

În cazul tratamentului unor afecţiuni datorate excesului de toxine (având calităţile de greu, solid, grosier şi tulbure) avem nevoie de un regim detoxifiant, care să reducă excesul de mucus din corp, să fie antiinflamator şi depurativ (deci va fi caracterizat de calităţile de uşor, lichid, subtil şi limpede).
Aceste exemple pot ilustra trăsăturile ştiinţei medicale ayurveda, care combină precizia matematică în diagnostic şi tratament, cu latura intuitivă necesară în abordarea psihicului uman.

9. Există boli care își găsesc vindecare prin ayurveda? Care și cum pot fi combătute?

Cu excepţia bolilor incurabile şi a celor care necesită intervenții chirurgicale, toate maladiile se pot vindeca sau ameliora prin metodele de tratament ayurveda. Rata de vindecare şi durata tratamentului depinde foarte mult de implicarea activă a pacientului, de modul în care respectă prescripţiile de sau de cât de mult îşi modifică stilul de viaţă nesănătos, care a generat boala.

10. Ce legătură are ayurveda cu muzica, cromoterapia și metodele de relaxare și meditație?

Acestea sunt modalităţi auxiliare care ajută în cazul tuturor terapiilor, dar sunt folosite cel mai adesea împreună cu tratamentele naturale. Sunt modalităţi de intervenţie în planul psiho-emoţional, ceea ce este esenţial în orice medicină care integrează omul din punct de vedere holistic. Muzicoterapia, cromoterapia şi meditația favorizează atingerea unei stări de echilibru şi armonie, care permit acţiunea eficientă a remediilor şi terapiilor naturale.
12 august 2014